7 weetjes over turbulentie

Kennis is macht en met deze weetjes ben jij de volgende keer je vliegangst de baas bij turbulentie.

 • Turbulentie kun je zien als een verkeersdrempel
  Turbulentie is niet iets om je zorgen over te maken. Het betekent niet dat er iets fout gaat, je kunt het zien als een bump in the road. Het wordt veroorzaakt door neerwaartse of opwaartse luchtstromen door onweer, nabijheid van bergen of hoge gebouwen, of andere weersomstandigheden.
 • Een vliegtuig is erop voorzien turbulentie op te vangen
  Je vliegtuig zal niet kapot gaan door turbulentie. Een vliegtuig is erop gemaakt om maar liefst 2,5 keer de hoogst gemeten turbulentie ooit op te vangen. Dus geen zorgen, er gaat niks stuk terwijl je in de lucht bent.
 • Verwondingen door turbulentie komen bijna nooit voor
  Als het voorkomt gaat het meestal om crewleden of passagiers die hun gordel niet droegen. Dus als het lampje brandt doe dan meteen je gordel om, wil je extra zeker zijn? Draag dan altijd je gordel, ook als het lampje niet brandt.
 • Piloten weten wanneer er turbulentie komt
  Piloten weten door de weersvoorspellingen voor vertrek, door een radar in de cockpit en door contact met andere piloten in de omgeving heel goed turbulentie te voorspellen. De enige uitzondering is clear air turbulence, deze is niet van te voren te zien en komt door de opwarming van de aarde.
 • Het vliegtuig stort niet neer door turbulentie
  Turbulentie is niet gevaarlijk. Hoe eng het ook lijkt, het is niet ernstig genoeg om een vliegtuig te laten neerstorten
 • Piloten zijn getraind om ermee om te gaan
  Piloten doen er alles aan om turbulentie te vermijden. Niet omdat het gevaarlijk is,  maar om het zo comfortabel mogelijk te maken voor de passagiers. Ze checken daarom van te voren de weersomstandigheden en proberen de route aan te passen indien nodig. Bovendien is het voor de piloot niet moeilijker om het vliegtuig goed te besturen tijdens turbulentie. Het voelt misschien alsof de piloot met man en macht het vliegtuig een beetje recht probeert te houden, maar dit werkt niet zo. Vliegtuigen zijn ontworpen volgens het concept van positieve stabiliteit, zodat ze vanzelf terugkeren naar hun originele positie wanneer ze daar uitgeduwd worden. Er zijn ook vliegtuigen die een turbulence modus hebben, zodat de piloot bijna niets hoeft te doen tijdens turbulentie.
 • Binnenkort zal turbulentie misschien helemaal vermeden kunnen worden
  Luchtvaartmaatschappijen zouden een technologie aan het testen zijn die ervoor zou kunnen zorgen dat we nooit meer turbulentie hoeven mee te maken. Door middel van ultraviolet lasers die voor het vliegtuig uit geschoten worden, zou men turbulentie kunnen detecteren en dus ook vermijden.

Ervaringen

Onze klanten geven ons gemiddeld een !