Bijna alle vliegtuigen zijn wit, waarom eigenlijk?

Bijna alle vliegtuigen zijn wit, waarom eigenlijk?

  • Zonlicht wordt het beste weerkaatst door witte lak. Hierdoor blijven zowel de cabine als de neus en andere belangrijke onderdelen van het vliegtuig koel. Ook mogelijk gevaarlijke zonnestraling wordt door het witte oppervlak buiten gehouden. De witte lak is dus een soort van zonnebrandlaagje, maar dan voor vliegtuigen.
  • In 2011 werd een in Amerika een onderzoek verricht waaruit bleek dat vogels een wit vliegtuig beter kunnen zien aankomen dan bijvoorbeeld een blauw toestel. Het is dus ook makkelijker om een wit toestel te ontwijken voor vogels.
  • De witte lak zorgt ervoor dat scheurtjes, deuken en beschadigingen beter waarneembaar zijn voor het menselijk oog. Het behoeft geen verder uitleg waarom dat vrij essentieel is…
  • Voor het verven van één vliegtuig is 250 liter verf nodig. Witte verf is nu eenmaal de meest standaard en (daardoor) goedkoopste kleur verf. Daarnaast zorgt oxidatie – een chemische reactie met zuurstof – ervoor dat alle andere kleuren na verloop van tijd ook vervagen naar wit.
  • De makers van vliegtuigen hebben ook allang overwogen om géén kleur aan te brengen en de toestellen metaalkleurig te laten. Uit onderzoek bleek echter dat het onderhouden van een metalen toestel meer geld kost dan een wit toestel.