Chaos bij Air France

Air France is de afgelopen weken dominant aanwezig in het nieuws. Het begon met veel stakingen, daarna kwam er nieuws naar buiten dat KLM het financieel veel beter doet dan de Fransen, vervolgens werd bekend dat de topman van Air France (Jean-Marc Janaillac) vanaf 15 mei aanstaande op straat gezet wordt en tot slot spraken enkele Nederlandse en Franse politici hun zorgen uit over de toekomst van de Franse luchtvaartmaatschappij.

Laten we bij het begin beginnen. Air France kampt dit jaar met veel stakingen van het personeel, meer dan 12 keer tot nu toe. Dit heeft de Fransen al ongeveer €275 miljoen gekost. Vervolgens kwam naar buiten dat zusterbedrijf KLM financieel veel beter scoort door ruim €300 miljoen meer winst te behalen. Dit was erg opvallend nieuws, aangezien Air France ruim 18,5 miljoen meer passagiers vervoerd heeft. Daarnaast werd recentelijk bekend dat Air France in het eerste kwartaal van dit boekjaar al een operationeel verlies van €118 miljoen heeft geleden, waar dit vorig jaar ongeveer €33 miljoen bedroeg.

Het personeel van Air France staakt dus al geruime tijd om hogere lonen af te dwingen. Dit is erg frappant, aangezien de piloten al zo’n €25.000 per jaar meer verdienen dan hun collega’s van KLM.  De stakingen hebben inmiddels ook al gezorgd voor €75 miljoen extra verlies ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Naast de stakingen zorgen de hogere brandstofprijzen ook voor extra kosten, dit jaar door Air France begroot op €350 miljoen. KLM heeft daarentegen wel winst weten te boeken in het eerste kwartaal, ondanks de hogere brandstofprijzen.

Als reactie hierop heeft Elisabeth Borne, de Franse minister van Transport, haar zorgen geuit over de tegenvallende resultaten van Air France. Ze gaf ook aan dat de stakers volgens haar moeten beseffen welke gevolgen het constante staken heeft. Daarnaast noemde ook de Nederlandse minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen, de huidige ontwikkelingen bij Air France “zorgwekkend”.

Tot slot heeft de situatie niet alleen effect op de verliezen van Air France, ook de aandelen worden negatief beïnvloed. Op de Amsterdamse beurs verloren de Fransen bijna 10% van de beurswaarde.

Ervaringen

Onze klanten geven ons gemiddeld een !

Controleer uw vlucht!

Is uw vlucht meer dan drie uur vertraagd, geannuleerd of overboekt, vul dan uw vluchtgegevens in en controleer direct of u recht heeft op een compensatie!

In een paar minuten geregeld Geen administratiekosten Geen succes, geen kosten