Coronavirus en gevolgen voor visumaanvragen

Sinds meer dan een jaar zijn buitenlandse reizen nauwelijks nog mogelijk. Veel landen hebben een inreisverbod voor Europese reizigers opgelegd. Hier wordt de actuele stand van zaken in enkele landen buiten Europa geschetst en worden de gevolgen voor het aanvragen van een visum uitgelegd.

Reisbranche zwaar getroffen, maar hoop voor de toekomst

De gehele reisbranche is hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus. Vanwege inreisbeperkingen en negatieve reisadviezen vonden er in het afgelopen jaar nauwelijks verre reizen plaats. Toch ziet de toekomst er een stuk rooskleuriger uit. Zo zijn Australië en Nieuw-Zeeland nagenoeg coronavrij en verloopt de vaccinatiecampagne in de Verenigde Staten voorspoedig. Voor veel landen is het verstandig om alvast een visumaanvraag in te dienen voor een toekomstige reis. In enkele andere landen, bijvoorbeeld in Azië, is de situatie problematischer en hier zal het waarschijnlijk langer duren voor men weer normaal op reis kan.

Stand van zaken in Amerika

Het vaccineren in Amerika gaat een stuk sneller dan in de meeste Europese landen. De Amerikanen hebben vaccinatierecord op vaccinatierecord verbroken. Intussen (4 mei 2021) hebben in de VS al bijna 150 miljoen mensen hun eerste dosis ontvangen. Eén op de drie Amerikanen heeft een eerste prik gehad. Sinds 19 april kunnen alle volwassenen in Amerika een vaccin krijgen. Dat was twee weken eerder dan oorspronkelijk gepland was. In bepaalde steden kunnen mensen zelfs een vaccin halen in de supermarkt.

Vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus in Europese landen, kondigde de Amerikaanse overheid vorig jaar een inreisverbod af voor alle reizigers die in de twee weken voor hun aankomst in de VS in één van de Schengenlanden zijn geweest. Later werd ook het Verenigd Koninkrijk hieraan toegevoegd. Dit inreisverbod (Schengen Travel Ban) is nog steeds van kracht. Dat betekent dat het niet mogelijk is, om vanuit Nederland of België naar Amerika te reizen, ook niet als men een geldig ESTA of een visum heeft. ESTA’s kunnen wel nog gewoon aangevraagd worden en worden net als voor de coronapandemie binnen 3 dagen toegekend.

Verschillende bronnen bij het Witte Huis melden dat de Amerikaanse autoriteiten de mogelijkheid onderzoeken om het inreisverbod voor Europese reizigers eind mei op te heffen. Mogelijkerwijs kan men dus binnenkort weer vanuit Nederland naar Amerika reizen.

Reisbubbel tussen Australië en Nieuw-Zeeland

Ook uit Australië en Nieuw-Zeeland komen hoopvolle berichten. Het coronavirus is in deze landen al meerdere maanden goed onder controle. In bepaalde steden werden nog enkele besmettingen geregistreerd, maar vervolgens werden strenge maatregelen getroffen en lockdowns afgekondigd om verspreiding te voorkomen. Eind april werd een reisbubbel tussen Australië en Nieuw-Zeeland geopend. Hierdoor kunnen inwoners tussen de beide landen reizen, zonder na aankomst in quarantaine te hoeven.

Reizigers uit Europa worden voorlopig nog wel geweerd. Het is wel mogelijk om al een visum Australië of een visum Nieuw-Zeeland (NZeTA) aan te vragen, maar behalve een visum is ook een uitzondering op de reisbeperkingen noodzakelijk. Directe familieleden van inwoners en personen die een dringende reden voor hun reis hebben of in het nationaal belang reizen kunnen een dergelijke uitzondering ontvangen.

De situatie in Azië

In veel Aziatische landen is de situatie problematischer. In India is een enorme stijging van de besmettingen te zien en kampen de ziekenhuizen met grote tekorten. Ook in andere Aziatische landen, zoals Sri Lanka en Cambodja lopen de besmettingen snel op. Hierdoor is te verwachten dat het reisadvies voor deze landen voorlopig nog negatief blijft.