De 8 leukste dingen om te doen in Kiel - Duitsland

Kiel, de hoofdstad van Sleeswijk-Holstein, is een maritieme stad aan de 17 kilometer lange Kieler Fjord. Dit is een enorme natuurlijke haven, precies de plek voor de Duitse marine om haar Oostzeevloot aan te meren. De stad ligt ook aan de oostelijke sluis van 's werelds drukst bevaren waterweg, het Kielerkanaal, dat de Noordzee met de Oostzee verbindt.

1e Kielweek

Het grootste zeilevenement ter wereld begint in de laatste week van juni en brengt miljoenen bezoekers en ongeveer 4.000 schepen uit Duitsland en het buitenland naar de stad. De Kielweek is een populair festival dat al sinds 1882 wordt gehouden. Er is geen betere tijd om de maritieme sfeer van de stad op te snuiven en fantastische foto's te maken.

Tijdens de week zijn er 2000 evenementen, waaronder bootraces in verschillende categorieën die starten in de haven van de Schilksee, waar de zeilwedstrijden van de Olympische Spelen van 1972 werden gehouden.

2e Kiellinie

Op de westelijke oever van de Kieler Fjord is er een promenade langs het water die in het noorden begint bij de marinebasis. De route loopt langs rijen boothuizen voor roeiers, zeilers en kanovaarders, en langs het Heimholtz-centrum voor oceaanonderzoek, dat een openluchtaquarium voor zeehonden heeft. Tijdens de Kielweek is het een drukte van belang op de promenade, met concertpodia en twee of drie mensenmassa's die naar de wedstrijden op de fjord kijken. Op elk ander moment zijn er een paar plaatsen om te stoppen voor een kopje koffie om te ontsnappen aan de koude van de winter. Er is een opwindend uitzicht op de scheepswerven van ThyssenKrupp aan de oostelijke oever en u kunt de enorme cruiseschepen de haven zien binnenvaren.

3e Duitse onderzeeër U-995

Op een strand aan de oostelijke rand van de fjord bij Laboe ligt een onderzeeër uit de oorlog, die is omgebouwd tot een technisch museum. U kunt er vanuit Kiel met bus 100 of 102 komen. U-995 werd gebouwd door Blohm & Voss in Hamburg in 1943. De onderzeeër werd in 1944 beschadigd en bracht de rest van de oorlog door op een scheepswerf in Trondheim. Na de oorlog werd zij in dienst genomen door de Noorse marine en was tot in de jaren '60 in dienst voordat zij bij het Marinemuseum in Laboe belandde en in 1972 als museum werd geopend. 

4e marinegedenkteken Laboe (Kriegsmarine)

U kunt dit oriëntatiepunt gemakkelijk een paar kilometer verderop op de Kiellinie zien liggen. Het marinegedenkteken is een 72 meter hoge toren die tussen 1927 en 1936 werd gebouwd. De toren bestaat uit een betonnen geraamte en een bakstenen bekleding en werd oorspronkelijk gebouwd ter herdenking van de zeelieden die in de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen.

Na de Tweede Wereldoorlog is het bouwwerk nu een gedenkteken voor vreedzame zeelieden en slachtoffers uit alle landen die in de wereldoorlogen zijn omgekomen. Via twee liften of 341 treden kunt u naar het observatiedek kijken en de Kieler Fjord zien, terwijl zich beneden een gedenkhal en een kleine museumtentoonstelling bevinden. 

Naast Kiel is ook Hamburg een leuke stad om te bezoeken

5e scheepvaartmuseum Kiel

Het gotische veilinghuis van de stad, direct aan het water gelegen, werd in 1978 omgebouwd tot een maritiem museum. Het interieur is witgekalkt en deze luchtige ruimte herbergt een tentoonstelling over de visserij- en maritieme geschiedenis van Kiel. Een tentoonstelling toont hier de aanleg van het Kieler Kanaal, dat in 1895 werd voltooid en de Noordzee met de Oostzee verbond. Er zijn logboeken, kaarten, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en een dwarsdoorsnede van de dwergonderzeeër Seehund uit de Tweede Wereldoorlog. Het museum beschikt over een eigen aanlegsteiger waar verschillende historische schepen liggen aangemeerd. Te zien zijn een brandweerboot, een reddingsboot die in 1944 te water werd gelaten, en tenslotte een modelboot, de Bussard, uit 1966.

6 Stadhuis Kiel

Het stadhuis is met zijn 106 meter hoge toren een onuitwisbaar deel van de skyline van Kiel. Toen dit Art Nouveau-gebouw in de jaren 1900 werd gebouwd, lag het in de buitenwijken ten westen van de oude stad. Eén blik op de toren vertelt u waar het idee vandaan komt, want hij vertoont een opvallende gelijkenis met de Campanile van San Marco in Venetië. Op het moment van schrijven was de toren gesloten wegens renovatie, maar hij ontvangt gewoonlijk bezoekers voor rondleidingen door de Art Nouveau interieurs en naar het uitkijkplatform 67 meter boven de grond. Gaat u liever wat verder weg of plant u een actieve vakantie? Neem dan een kijkje voor al uw avonturen in de Dolomieten wandelend van hut naar hut.

  1. de kerk van nicholas

De belangrijkste kerk van de stad staat al sinds de 13e eeuw op deze plaats aan de Oude Markt. In zijn tijd heeft het vele veranderingen ondergaan. De meest ingrijpende veranderingen vonden plaats in de jaren 1870, toen het werd vernieuwd in neogotische stijl, en na de oorlog, toen bij de wederopbouw moderne materialen werden gebruikt, zoals gewapend beton. Maar hoewel het uiterlijk is veranderd, valt er nog veel geschiedenis te ontdekken. In 1528 was de Nikolaïkerk getuige van controversiële preken van de opstandige wederdoper Melchior Hoffman. Ook de kunst van de kerk is tijdens de oorlog bewaard gebleven: er is een zeer sierlijk gevleugeld altaar uit 1460, een triomfkruis uit 1490 en het oudste van allemaal, een Hanzebronzen doopvont uit 1344.

 

8e Zoölogisch Museum van de Universiteit van Kiel

Het gebouw voor dit museum werd in de jaren 1870 ontworpen door een van de belangrijkste architecten van die tijd, Martin Gropius, de oudoom van Bauhaus-oprichter Walter Gropius. De collecties van het museum zijn veel ouder en werden al in de jaren 1600 bijeengebracht. Een tentoonstelling die u niet snel zult vergeten, is die in de grote zaal, waar 13 walvisskeletten en reusachtige blauwe en potvissen aan het plafond hangen. Een nieuwe tentoonstelling met de naam "Oceaan van de toekomst" maakt gebruik van interactieve panelen om de recentste bevindingen te tonen over thema's zoals de stijgende oceanen, vissen, verzuring en oceaanstromingspatronen.

 

Kiel bereiken 

 

Kiel kan goed worden bereikt met de auto. Maar zeker als je in de randstad woont is vliegen ook een optie. Lufthansa, KLM en Easyjet vliegen vanaf Schiphol op Hamburg, het dichtsbijzijnde vliegveld. Mocht je vlucht nu worden geannuleerd, bekijk dan even waar je allemaal recht op hebt. Een extra hotelovernachting moet namelijk ook worden betaald door de luchtvaartmaatschappij.