Een vogel in de motor, serieus?

Tijdens het verdiepen in de Europese wetgeving omtrent vertraagde vluchten, stuitten we op de zogenoemde birdstrike, ofwel een vogelaanvaring. Dat riep wat vraagtekens op, want welke vogel ziet een enorm vliegtuig over het hoofd en vliegt rechtstreeks de motor in? En hoe kan een vogel dusdanig veel schade aanrichten dat een vlucht hierdoor flink vertraagd raakt?

Ontzettend veel vogels zien blijkbaar een vliegtuig over het hoofd, want birdstrikes zijn aan de orde van de dag. Ook Schiphol heeft er vrij veel last van, er leven namelijk ontzettend veel ganzen in het nabij gelegen Amsterdamse Bos.

Op de onderstaande video verliest de vogel door de krachten van het vliegtuig zijn controle en wordt het vervolgens op de neus gelanceerd. Op de neus van het vliegtuig bevindt zich radar apparatuur, waardoor zo’n klap met een paar honderd kilometer per uur best voor wat schade kan zorgen.

Vervelender wordt het wanneer de vogels de motor invliegen. Bij een kleine vogel levert dit niet gelijk problemen op, en kan het vliegtuig rustig zijn weg vervolgen. Wanneer dit een grotere vogel betreft, kunnen de rotorbladen van het vliegtuig dusdanig beschadigen dat het brand en/of niet functioneren van de motor kan veroorzaken. Hierdoor zal de gezagvoerder gelijk een noodlanding moet maken.

Duidelijk is dat elke situatie een aparte analyse nodig heeft om te kunnen beoordelen of een birdstrike de passagier recht geeft op compensatie of niet. In de lijst van buitengewone omstandigheden staat namelijk niet omschreven of het om een grote of kleine vogel moet gaan, en of de vogel in de motor moet vliegen of tegen de vleugel. In alle gevallen wordt een birdstrike genoteerd als ‘birdstrike’ in het technisch rapport.

Maar omdat het inspecteren van het vliegtuig, en de aanwezigheid van vogelresten, staat opgenomen in de standaard procedures die moeten worden uitgevoerd na een vlucht, blijft een birdstrike discutabel. Zo heeft de rechtbank van Noord Holland laatst passagiers in het gelijk gesteld omdat een verplichte inspectie na een birdstrike wordt gezien als de normale uitoefening van het bedrijf van de luchtvaartmaatschappij.

Dit maakt de kans op succesvolle claims bij birdstrikes alleen maar groter! Heb jij ook wel eens te maken gehad met een birdstrike op een vlucht, of heb je een afwijzing gekregen van een luchtvaartmaatschappij? Dien je claim dan alsnog in, wij kijken er graag nog eens naar!

 

Controleer uw vlucht!

Is uw vlucht meer dan drie uur vertraagd, geannuleerd of overboekt, vul dan uw vluchtgegevens in en controleer direct of u recht heeft op een compensatie!

In een paar minuten geregeld Geen administratiekosten Geen succes, geen kosten