Heb ik recht op compensatie bij stakingen?

Er kan niet per definitie gesteld worden dat u als passagier recht heeft op compensatie bij stakingen. Op basis van EG 261/2004 heeft u geen recht op compensatie als personeel dat niet van de luchtvaartmaatschappij zelf is staakt.

In Frankrijk zagen we afgelopen zomer bijvoorbeeld stakingen van het grondpersoneel op Paris - Charles de Gaulle voor een betere CAO. Uw vlucht kan hierdoor vertraging oplopen, echter kan de luchtvaartmaatschappij hier niets aan doen. De luchtvaartmaatschappij kan zich in dit geval dan ook beroepen op buitengewone omstandigheden en hoeft geen compensatie uit te betalen.

Wanneer wel compensatie bij stakingen?

Het is een ander verhaal wanneer het personeel van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt staakt. De luchtvaartmaatschappij moet zorgen dat zij altijd voldoende personeel aan het werk hebben om de geplande vluchten uit te voeren zonder vertraging.

Als uw vlucht geannuleerd wordt door een staking van het personeel van de luchtvaartmaatschappij heeft u recht op de volgende behandeling:

  • Verzorging tijdens het wachten. Vanaf twee uur vertraging heeft u recht op eten, drinken en twee telefoongesprekken of e-mails.
  • Terugbetaling van uw ticket of een vervangende vlucht.
  • Compensatie op basis van de vertraagde aankomsttijd en reisafstand.

 Vertraging  Afstand  Compensatie
 Drie uur of meer  tot 1500 kilometer   € 250,-
 Drie uur of meer   1500 tot 3500 kilometer  € 400,- 
 Vier uur of meer  meer dan 3500 kilometer   € 600,-
 Meer dan drie uur, minder dan 4 uur  meer dan 3500 kilometer             € 300,-                                

Compensatie afhankelijk van de afstand

U kunt een compensatie ontvangen als u meer dan drie uur vertraagd bent, uw vlucht geannuleerd is of wanneer u geweigerd bent op de vlucht door bijvoorbeeld een overboeking. De compensatie die u mogelijk kunt ontvangen is afhankelijk van de gevlogen afstand en staat los van de originele ticketprijs.

€250

Tot 1500km

€400

1500km tot 3500km

€600

Meer dan 3500km

Controleer uw vlucht!

Is uw vlucht meer dan drie uur vertraagd, geannuleerd of overboekt, vul dan uw vluchtgegevens in en controleer direct of u recht heeft op een compensatie!

In een paar minuten geregeld Geen administratiekosten Geen succes, geen kosten