KLM vliegt de ‘duurste’ miles, Ryanair het goedkoopste

Een onderzoek van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal heeft inzicht gegeven in de kosten om per stoel een mijl te vliegen. Hieruit blijkt dat KLM-Air France het meeste kosten maakt per stoel, per gevlogen mijl namelijk 11,7 dollarcent. Low-cost carrier Ryanair maakt slechts 3,8 cent per stoel per mijl aan kosten. Slechts een derde van de kosten van KLM-Air France.

Dit verschil reflecteert zich natuurlijk ook in ticketprijzen en service aan boord en voorafgaand aan de vlucht. Volgens het onderzoek is echter het voornaamste verschil de personeelskosten. Daar waar de budget maatschappijen weinig ‘ouderen’ in dienst hebben met lagere salarissen, daar hebben de ‘duurdere’ maatschappijen juist wel veel ervaren (en dus duurder) personeel in dienst.

Daarnaast voeren vele budgetmaatschappijen veelal korte vluchten uit met een uniforme vloot aan toestellen. Dit zorgt voor enorme besparing qua onderhoud en training.

In de top van het ‘klassement’ zit ook de Duitse maatschappij Lufthansa erg hoog in de kosten, namelijk 11,1 cent per stoel per gevlogen mijl.

De top 12 van de lijst van de maatschappijen die meegenomen zijn in het onderzoek is als volgt:

 1. KLM - Air France – 11,7 cent per stoel, per gevlogen mijl
 2. Lufthansa – 11,1
 3. American – 10,5
 4. Delta – 10,2
 5. United – 10,1
 6. IAG – 9,4
 7. Southwest 8,7
 8. Allegiant – 6,4
 9. Spirit – 5,8
 10. Wizzair – 4,1
 11. Ryanair – 3,8

Ervaringen

Onze klanten geven ons gemiddeld een !