Vijf landingsbanen waarvan je hart sneller gaat kloppen

In Nederland liggen onze landingsbanen er goed bij en kunnen we met alle weersomstandigheden goed landen en opstijgen. Er zijn echter ook landingsbanen in verre oorden waarbij het spicy eten of de cultuur niet het enige is waar je aan moet wennen tijdens je reis. 

Hieronder een lijstje van 5 luchthavens waarbij je hart sneller gaat kloppen, óók als je geen vliegangst hebt. 

1:Madeira Airport, Portugal
Deze luchthaven ligt op het eiland Madeira in de Atlantische Oceaan. Het staat bekend om zijn harde wind en daarnaast is de baan deels op palen gebouwd. Raak je naast de baan, dan eindig je met kist en al op de onderliggende snelweg of de zee. Stalen zenuwen dus voor de piloot. Hieronder een video van hoe de wind een toestel tot 3 keer toe de landing doet afbreken. 


 

2: Toncontin Airport, Honduras. 
Deze luchthaven in midden Amerika ligt een vallei waardoor de aanvliegroute nog al lastig is. De piloot moet namelijk vrij laag een haakse bocht draaien en dan gelijk landen. 
Geen pretje lijkt ons!

 

3: Lukla airport, Nepal
Mocht je ooit een trip gaan maken richting de Himalaya, dan is de kans groot dat je ook deze luchthaven aandoet. De luhcthaven is erg hoog gelegen, tussen vele Himalaya reuzen waardoor wind onvoorspelbaar is. Ook de verkeerstoren of verlichting van de luhcthaven kunnen je niet helpen, deze zijn er namelijk niet. Op onderstaande video is te zien hoe de piloot de landing op het ouderwetse vliegveldje doet. Het is nog een geluk dat er geen kippen, koeien en/of schapen op de baan lopen, want niets lijkt afgeschermd. 

 

 

4: Narsarsuaq Airport, Groenland. 
Niet je eerste vakantie bestemming waarschijnlijk en dat is misschien maar goed ook. Deze landing wordt namelijk als een van de moelijkste ter wereld beschouwd. Er is zo'n beetje een permanente storm, de baan is vrijwel altijd bevroren en de naast gelegen vulkaan sputtert regelmatig lava. Toch net even wat anders dan de Polderbaan. 

 

 

5. Courchevel Airport, Frankrijk. 
Het lijkt op onderstaande video vooral een luchthaven met een prachtig uitzicht. Dat is ook zo. Totdat je weet dat de baan zelf maar 525 meter lang is. Ter vergelijking, de Polderbaan is 3800 meter, en de Oostbaan (de kortste op Schiphol) is 2014 meter lang. Daarbij, een bobslee baan is er niks bij. Courchevel Airport heeft een hellingshoek van 18,5 %. Na 525 meter vlieg je dan ook gelijk boven het ravijn. Snel handelen, captain!

 

 

 

Ervaringen

Onze klanten geven ons gemiddeld een !