Vliegen voor een paar euro, dat kan toch niet uit?

Als je een avondje hebt zitten zoeken naar goedkope vluchten voor een citytrip of vakantie, is het je vast wel eens opgevallen dat je vervolgens overal de mooiste aanbiedingen tegenkomt. Tijdens het shoppen voor schoenen, het bestellen van een pizza online en tijdens het lezen van het nieuws. Blijkbaar kun je overal voor een paar tientjes heen. Heb jij je ook wel eens afgevraagd hoe dat kan? Een vliegtuig is enorm duur, slurpt kerosine, en er is een karrenvracht aan personeel nodig..

De markt van vliegtickets is zeer fluctuerend, en wordt continu gemonitord. Als jij de gelukkige bent die voor 10 of 20 euro naar Londen vliegt, betekent dit ook niet dat je buurman ook die prijs heeft betaald. Daarnaast wordt vroeg boeken nog steeds redelijk beloond door de luchtvaartmaatschappijen. Ten eerste, in een half jaar tijd kan er nog veel gebeuren, waardoor de passagier de vlucht misschien te zijner tijd niet meer nodig heeft en zij de stoel nogmaals kunnen verkopen. Een lage prijs voor de vroegboeker, betekent dat de late beslisser de hoofdprijs moet betalen, zodat er gemiddeld nog steeds voldoende winst wordt gemaakt. De late beslissers zijn vooral zakelijke reizigers. Zij moeten vaak in een vrij kort tijdsbestek van A naar B, en hebben dus minder opties.

"De late beslisser betaald de hoofdprijs"

Maar hoe kan het dan dat dezelfde route bij KLM veel duurder is dan bij een budgetmaatschappij? Dit verschil zit hem niet alleen in een extra stukje service, een drankje aan boord en wat extra beenruimte. Het zit hem voornamelijk in het feit dat de schema’s van de budgetmaatschappijen een stuk strakker zijn, wat betekent dat een vliegtuig gemiddeld zo’n 13,5 uur per dag in de lucht hangt. Bij een maatschappij als KLM is dit ‘maar’ 8 uur per dag. Je kunt je voorstellen dat er alleen in de lucht echt geld verdiend wordt.

De keerzijde van deze goedkope tickets is dat de kans op vertraging relatief groter is. De toestellen staan amper aan de grond, omdat ze binnen een paar uur weer nieuwe passagiers op een nieuwe bestemming op moeten halen. Komt er ergens een kink in de kabel, dan hebben alle volgende vluchten hier last van. In de praktijk kun je dus met een beetje mazzel (of pech) winst maken op je vliegticket als je een vertraging van meer dan 3 uur hebt. Met een ticket van 20 euro kun je dan ineens minimaal € 230,- winst maken! Waar kies jij voor, vertraging of genieten van je reis?

Controleer uw vlucht!

Is uw vlucht meer dan drie uur vertraagd, geannuleerd of overboekt, vul dan uw vluchtgegevens in en controleer direct of u recht heeft op een compensatie!

In een paar minuten geregeld Geen administratiekosten Geen succes, geen kosten