Boeing in Ethiopië stort neer, alle inzittenden omgekomen

Afgelopen zondag 10 maart zijn alle 157 inzittenden van een vlucht van Ethiopian Airlines om het leven gekomen.

De vlucht ET302 stortte zondag kort na het opstijgen neer in Ethiopië. De Boeing 737 MAX was op weg van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

De Boeing stortte zes minuten na het opstijgen neer, om 08:38 uur lokale tijd, nadat het radiocontact was weggevallen.  Het vliegtuig is op zo’n 50 kilometer van Addis Abeba gecrasht.

De 149 passagiers kwamen uit 33 verschillende landen. In eerste instantie werd bericht dat er vijf Nederlanders aan boord zaten, dit werd later ontkracht door het ministerie van Buitenlandse zaken.

Over de oorzaak van de ramp is nog niets bekend, maar volgens de Zweedse website flight tracker werden bij het opstijgen en schommelingen in de stijgsnelheid gemeten. Het toestel was vier maanden geleden aangeschaft door de luchtvaartmaatschappij.

Dit is al de tweede ramp met een Boeing 737 MAX binnen zes maanden. Op 29 oktober stortte een vliegtuig van Lion Air ook kort na het opstijgen in Jakarta neer in zee. Beide toestellen waren pas een paar maanden oud.

Ethiopian Airlines houdt haar Boeing 737 Max vliegtuigen uit voorzorg aan de grond. Ook de Chinese overheid besloot na de ramp om maandag alle binnenlandse luchtvaartmaatschappijen op te dragen dit type toestel niet meer te gebruiken. "Gezien het feit dat bij beide ongelukken de nieuwe Boeing 737 betrokken was en het in beide gevallen fout ging vlak na het opstijgen, zijn er overeenkomsten", leggen de Chinese vliegtuig autoriteiten uit.