Het kabinet lanceert ‘voucherbank’ voor gedupeerden

Het is nog niet definitief, maar naar verwachting zal het kabinet deze week officieel bekend maken dat er een voucherbank gelanceerd gaat worden. Sinds de coronacrisis hebben zo’n 1 miljoen Nederlanders een voucher ontvangen ter compensatie voor een geannuleerde reis, voor een totale waarde van 1 miljard euro. Doordat de crisis langer aanhoudt, is het voor veel reisorganisaties niet mogelijk om de terugbetaling te voldoen. Het kabinet stelt hiervoor 400 miljoen beschikbaar.

De regeling heeft alleen betrekking op de zogenaamde pakketreizen. Dit zijn reizen waarbij een vlucht tegelijkertijd met een hotel zijn geboekt via een ANVR reisbureau. Deze reizen zijn ook gedekt vanuit het Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), maar er zijn simpelweg meer vouchers uitgegeven dan er geld beschikbaar is in het fonds. De staatslening zou hierbij moeten helpen om de terugbetalingen te kunnen voldoen. Dat het bedrag aanzienlijk lager is dan de 1 miljard aan uitgegeven vouchers is geen probleem volgens de SGR. Veel mensen hebben hun reis reeds verplaatst naar 2021 en wensen dan ook geen terugbetaling. De staatssteun zou een grote faillissement golf in de reisbranche moeten tegengaan. 

De voucher geeft recht op de terugbetaling van de betaalde reissom, niet op een tegoed van de vakantie. Het kan namelijk zijn dat dezelfde reis in de toekomst duurder wordt. De regeling geldt derhalve niet voor losse vliegtickets. Deze vallen niet onder de SGR en zijn dus ook niet gedekt. Mocht je hiermee problemen ervaren dan kan Aviclaim hierbij helpen.

Ervaringen

Onze klanten geven ons gemiddeld een !