Honderden stemmen verloren door vertraagde KLM-vlucht Curaçao-Amsterdam

Op dit moment zit er op Curaçao een grote groep Nederlanders vast door een technisch mankement aan een KLM toestel. Doordat de vlucht naar Amsterdam geannuleerd is vervalt voor alle kiesgerechtigde reizigers de mogelijkheid om vandaag tijdens de verkiezingen hun stem uit te brengen. Hierdoor gaan er honderden stemmen verloren.

Eén van de passagiers weet te melden dat een lamp van de vliegtuigdeur niet zou functioneren. Op dit moment wordt er gewerkt om de problemen aan het toestel op te lossen. Het vertrek van deze vlucht staat voor vanmiddag (15 maart) 17:00 lokale tijd gepland de verwachte aankomsttijd is donderdagochtend (16 maart) 07:00. De stembussen zijn dan al gesloten.

Remco Kuilman, oprichter van de claimorganisatie Aviclaim, wijst alle reizigers van deze vlucht er op dat ze recht hebben op een financiële compensatie vanuit KLM. ‘Het is natuurlijk balen voor deze reizigers dat zij geen stem kunnen uitbrengen door de vertraging, hopelijk verzacht de financiële compensatie enigszins de pijn.’

Om de passagiers te helpen heeft Aviclaim contact gezocht met de Kiesraad. Helaas achten zij het onmogelijk om op een dergelijke korte termijn nog iets van een stemlokaal in te richten voor de gedupeerde stemmers. Volgens Remco Kuilman is het onbegrijpelijk dat in het digitale tijdperk waarin wij leven nog niet geregeld is om een digitale volmacht af te geven in dergelijke situaties.

Foto: Aeropuerto Hato, 14-03-2017.