Is dit de toekomst?

De Nederlandse wetenschapper Henk Hesselink is in no-time een wereldhit geworden. Hij heeft het concept van een ronde start- en landingsbaan doorontwikkeld en zijn filmpje is inmiddels meer dan 20 miljoen keer bekeken.

 
Bron: the Endless Runway

Afgelopen week was er in Nederland sprake van een zware storm, waardoor Schiphol maar gebruik kon maken van enkele banen in verband met de windrichtingen. Met een ronde start en landingsbaan, kun je dit probleem al tackelen. Dit zou de doorstroom op luchthavens kunnen verbeteren. Ook is de taxi tijd vele malen korter.

Daarnaast zou het geluidhinder in dichtbevolkte gebieden kunnen beperken, omdat je bij normale weersomstandigheden deze gebieden makkelijk zou kunnen mijden. Je kunt namelijk in alle richtingen opstijgen en landen.

In de jaren 60 is in Amerika ook al eens getest met dit concept. Echter is het destijds niet doorgezet, mede omdat de luchtvaarttechniek nog niet ver genoeg was. Tegenwoordig kunnen vliegtuigen vrijwel volledig computergestuurd landen, waardoor een ronde baan ook weer tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Het enige nadeel is volgens Hesselink dat de luchthaven zo’n 3,5 kilometer diameter ruimte nodig heeft. In ons kikkerlandje is zoiets al snel een probleem.


Bron: Youtube NOS