KLM kan op steun overheid rekenen

De schreeuw om hulp van KLM was de afgelopen weken groot. Ten tijde van de coronacrisis wordt de luchtvaartmaatschappij, zoals zovelen, hard geraakt. Afgelopen week was er vanuit de Nederlandse overheid groen licht over het steunpakket. In totaal kan de KLM rekenen op 2 tot maximaal 4 miljard euro, onder bepaalde voorwaarden.

Eerder was er nog ophef omdat de topmannen van KLM en het zusterbedrijf Air France vanwege hun goede leiding tijdens de crisis nog steeds een bonus van tussen 500.000 en 1 miljoen euro tegemoet kunnen zien. Minister Hoekstra van Financiën gaf destijds gelijk aan dat KLM niet op steun kon rekenen, zolang er bonussen worden uitgekeerd.
Al dan niet zwichten onder deze druk hebben de topmannen van hun bonus afgezien en ook een deel van hun salaris in mindering gebracht.

Andere voorwaarden waar nu naar wordt gekeken, naast het terugbrengen van de salarissen zijn het aantal nachtvluchten, de uitstoot en geluidshinder. Zodra hier de juiste afspraken over zijn gemaakt kan KLM de steun tegemoet zien. Minister Hoekstra benadrukt dat KLM belangrijk is voor de Nederlandse economie en ook voor ontzettend veel werkgelegenheid zorgt. Daarnaast zou het eventueel omvallen van KLM een groot domino effect met zich meebrengen en ook veel andere bedrijven failliet gaan.