Air France-KLM draait verlies in eerste kwartaal

In de eerste drie maanden van het jaar heeft Air France-KLM 320 miljoen euro verlies geleden. Dat is een stijging van 51 miljoen euro tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar.

De voornaamste reden voor de stijging van het verlies is de stijging van de brandstofkosten. Daarnaast is er een prijzenoorlog gaande tussen luchtvaartmaatschappijen. Om klanten te lokken stunten maatschappijen met prijzen.

De verkochte tickets gingen omhoog met zo’n 3 procent, maar de inkomsten per ticket daalden met 2 procent. De brandstof uitgaven stegen dusdanig hard, dat de stijging van verkochte tickets niet genoeg was om deze stijging op te vangen.

KLM zelf leed zo’n 56 miljoen verlies. Vorig jaar in het eerste kwartaal schreef men nog een winst van 52 miljoen bij, een verschil van 108 miljoen euro.

Analisten van Bernstein noemden het te langzaam dalen van kosten als voornaamste reden voor het miljoenenverlies van de luchtvaartmaatschappij. Vooral de personeelskosten zijn een zware druk op de omzet van Air France-KLM.