Ontslagen bij KLM en British Airways door Coronacrisis

Dat de luchtvaartmaatschappijen het zwaar hebben momenteel mag duidelijk zijn. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen zoals British Airways en KLM annuleren duizenden vluchten. Er wordt nog maar in zeer beperkte mate gevlogen waardoor er veel minder personeel nodig is. 

Ontslagen British Airways

De luchtvaartmaatschappij British Airways stuurt 36.000 medewerkers tijdelijk naar huis. Het gaat om een totaal van ongeveer 80% van het personeel. Het gaat dan met name om grondpersoneel, techniciens en medewerkers van het hoofdkantoor. De luchtvaartmaatschappij heeft hier een akkoord over bereikt met de vakbond Unite. 

Door deze regeling vallen er momenteel nog geen gedwongen ontslagen, aldus de BBC. Net als in Nederland kan British Airways een beroep doen op de arbeidstijdsverkorting voor het personeel. 

KLM verlengt tijdelijke contracten niet

KLM heeft besloten tijdelijke contracten welke beëindigen in een periode van 21 april tot 30 juni niet te verlengen. Momenteel is er niet voldoende werk om deze mensen in dienst te houden. KLM wil door middel van het niet verlengen van tijdelijke contracten ervoor zorgen dat verder geen gedwongen ontslagen vallen onder het vaste personeel.

De vakbond (VNC) is niet blij mee en had verwacht van de luchtvaartmaatschappij aangezien de overheid bereid is tot 90% van het loon te voldoen.