Ryanair moet Belgische passagiers financieel compenseren na staking

Ryanair moet de Belgische reizigers een schadevergoeding betalen na de stakingen in 2018. Het Nederlandse claimbureau Aviclaim spande een juridische procedure aan voor gedupeerde passagiers. De luchtvaartmaatschappij bleef weigeren te compenseren. Per passagier moet Ryanair € 250,- of € 400,- betalen, afhankelijk van de vluchtafstand. 

Volgens Ryanair hadden passagiers geen recht op compensatie omdat er sprake van overmacht was. De rechter ging daar niet in mee. Ryanair had wel degelijk invloed kunnen uitoefenen op de situatie. Het is de eerste keer dat een Belgische rechter een inhoudelijk oordeel heeft gegeven over deze staking.

Van alle benadeelde passagiers is maar een deel naar Aviclaim gestapt. Een deel ging in zee met andere claimorganisaties, of hebben het opgegeven. In totaal heeft Aviclaim in België voor € 119.000,- euro geclaimd bij Ryanair en toegewezen gekregen.

Volgens Remco Kuilman, oprichter van Aviclaim zal deze uitspraak voor veel passagiers te laat komen. ‘’In België wordt er een  verjaringstermijn van één jaar gehanteerd. Is de luchtvaartmaatschappij dan nog niet op de juiste wijze in gebreke gesteld, kan er geen compensatie meer worden verkregen.’’

Ervaringen

Onze klanten geven ons gemiddeld een !