Ryanair sleept passagiers stakingszaak voor Hoge Raad

Klik hier om het vonnis te lezen. (zoom in) 

Ryanair stelt dat de kantonrechter geen goed vonnis heeft geveld. Na de stakingen van afgelopen zomer weigerde Ryanair compensatie te betalen. Claimorganisatie Aviclaim won een rechtszaak namens de passagiers. Ryanair werd in het vonnis veroordeeld om compensatie te betalen aan de gedupeerden.  

De luchtvaartmaatschappij is het oneens met de kantonrechter. Gevolg is dat de passagiers zijn gedagvaard om te verschijnen bij de Hoge Raad. Deze zal moeten oordelen of de kantonrechter juist heeft gehandeld. 

De claimorganisatie verwacht dat de hoogste rechter van Nederland in het voordeel van de passagiers zal beslissen. Het Europese Hof heeft in het verleden al uitgesproken dat een staking van het eigen personeel niet onder buitengewone omstandigheden valt. 

Onlangs vroeg de Consumentenbond het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) om een boete op te leggen aan Ryanair vanwege het niet uitbetalen van de compensatie. Het ILT stelde dat de civiele rechter hier eerst een oordeel over moet vellen. 

Omdat er reeds een vonnis ligt heeft Aviclaim deze nu openbaar gemaakt en gepubliceerd op hun website. Passagiers en andere belangenorganisaties kunnen deze gebruiken om compensatie af te dwingen. 


Klik hier om het vonnis te lezen. (zoom in) 

Klik hier om de dagvaarding van Ryanair te lezen.