Ryanair staking in september

De piloten van Ryanair hebben een vijfdaagse staking aangekondigd. SEPLA, de Spaanse pilotenvakbond, zegt dat er de aankomende dagen nog een aantal gesprekken plaatsvinden, maar als deze vruchteloos blijven dan legt men het werk neer. De reden voor de staking is het sluiten van een aantal bases in Spanje.

De stakingen staan gepland voor 19, 20, 22, 27 en 29 september. De Spaanse piloten zijn, na de Britse piloten van Ryanair, de tweede staking van de budgetmaatschappij. Een aangekondigde staking van de Ierse piloten werd verboden door de rechter. Onder het cabinepersoneel in meerdere landen heerst ook onvrede.

Het is nog onduidelijk of het vliegschema erg wordt aangetast door de stakingen, de eerdere stakingen leverde nauwelijks problemen op omdat de vakbond maar een klein aantal piloten vertegenwoordigde.

Passagiers die gedupeerd worden door de staking hebben recht op een compensatie die kan oplopen tot €600,-. Door de rechter is bepaald dat een staking van het eigen personeel onder de invloedsfeer van de luchtvaartmaatschappij valt en hierdoor geen buitengewone omstandigheid is.