SAS annuleert honderden vluchten door staking piloten

Scandinavian Airlines heeft nogmaals honderden vluchten geannuleerd in verband met de staking van de pilotenvakbond. Er was nog hoop dat er door middel van een bemiddelaar een oplossing zou komen, maar nu deze er niet is gekomen, zit er niets anders op dan weer een heel aantal vluchten te annuleren.

De Scandinavische pilotenvakbond SPG had al laten weten op vrijdag 26 april, zaterdag 27 april, zondag 28 april, maandag 29 april en dinsdag 30 april het werk neer te leggen. Nu is bekend geworden dat ook op woensdag 1 mei en donderdag 2 mei Scandinavian airlines vluchten worden geannuleerd vanwege de staking. SPG, de pilotenvakbond die de staking leidt, vertegenwoordigt zo'n 95% van alle piloten in Denemarken, Noorwegen en Zweden. De reden van de staking is het loon van de piloten en een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden. 

De luchtvaartmaatschappij biedt gedupeerde passagiers een gratis omboeking van hun reis aan. Zowel Europese als langeafstandsvluchten gaan niet door. De staking kost SAS, volgens de Deense Sydbank, ruim 7 miljoen euro per dag. Als de staking twee weken aanhoudt, verdwijnt daarmee de complete nettowinst van de luchtvaartmaatschappij. De staking heeft al ruim 300 duizend passagiers geraakt. 

Passagiers waarvan de vlucht is geannuleerd in verband met deze staking hebben recht op een vergoeding, aangezien een staking geen buitengewone omstandigheid is. Het aanbieden van een gratis omboeking maakt hierin niets uit. Aangezien de vluchten minder dan 7 dagen voor vertrek zijn geannuleerd, heeft u recht op een vergoeding van Scandinavian Airlines. Deze vergoeding is afhankelijk van de vluchtafstand en het verschil in aankomst- en vertrektijd. Hieronder kunt u zien hoe hoog de vergoeding is waar u recht op heeft. 

Vluchtafstand  Vertrek   Aankomst Vergoeding
Tot 1500 km  > 1 uur eerder       of    > 2 uur later €250,00
Tussen 1500/3500 km       > 1 uur eerder of > 2 uur later €400,00 
Meer dan 3500 km > 1 uur eerder of > 2-4 uur later           €300,00
Meer dan 3500 km > 1 uur eerder of > 4 uur later €600,00