Staking grondpersoneel Iberia

Het grondpersoneel van Iberia heeft aangegeven opnieuw te gaan staken op de luchthavens Madrid-Barajas en Barcelona-El Prat. De stakingen in Madrid staan gepland voor 30 en 31 augustus, in Barcelona staakt men op 24, 25, 30 en 31 augustus. 

Het grondpersoneel staakt in verband met de grote werkdruk en het tekort aan personeel tijdens de zeer drukke zomermaanden. Volgens het personeel zijn de ongeveer 2500 werknemers te weinig voor de periode van het jaar. 

Op 27 en 28 juli zorgde stakingen van het grondpersoneel voor grote problemen op het vliegveld van Barcelona, minimaal 80 vluchten werden geannuleerd en duizenden passagiers werden gedupeerd. Wat dit keer de gevolgen zullen zijn, is onduidelijk. 

Ook op het vliegveld van Bilbao, het belangrijkste vliegveld van Noord-Spanje, staan acties gepland. Data voor deze stakingen zijn nog niet bekend gemaakt. 

Passagiers die gedupeerd worden door de stakingen van het personeel van Iberia hebben recht op een compensatie. De rechter heeft bepaald dat een staking van het eigen personeel het recht op compensatie van passagiers blijft bestaan omdat de luchtvaartmaatschappij hier wel invloed op heeft.