Staking luchtverkeersleiders zorgt voor verstoord vliegverkeer in België

Op 12 maart was tussen tien uur ‘s avonds en acht uur ‘s ochtends de volgende dag het vliegverkeer boven België verstoord. De luchtverkeersleiders van Skeyes gaan afwisselend stoppen met werken op iedere luchthaven.

Eerst was Brussels Airport aan de beurt van 22:00 tot 24:00, vervolgens de luchthaven van Oostende van 24:00 tot 02:00 en in Luik van 02:00 tot 04:00. Van 04:00 tot 06:00 was het volledige Belgische luchtruim gesloten. Van 06:00 tot 08:00 waren er geen vluchten mogelijk op Charleroi.

Hierdoor vertrokken zestien vliegtuigen met vertraging en geen enkel vliegtuig kon landen. Dit heeft als gevolg gehad dat de hele dag vliegtuigen vertraagd waren, omdat deze vliegtuigen rotaties maken en naar Charleroi moeten terugkeren voor andere trajecten.

Het blijft de komende dagen rommelig op de Belgische luchthavens. Zo zijn er er in de nacht van 14 maart niet genoeg werknemers om de volledige dienst te draaien op de luchthaven van Luik. Dit heeft tot gevolg dat van 01:30 tot 04:00 geen vluchten kunnen landen of opstijgen in Luik.

De luchtverkeersleiders staken omwille van de hoge werkdruk en de onderbezetting. Dit zijn waarschuwingsacties, omdat de vergaderingen met de directie van Skeyes op niets uitliepen. De bonden vonden de voorstellen van de directie ‘ruim onvoldoende, zelfs lachwekkend’.

De directie heeft de vakbonden nu uitgenodigd om 14 maart opnieuw rond de tafel te zitten, eigenlijk zou de vergadering pas maandag plaatsvinden. ”Als onze eisen ook dan niet serieus worden genomen, zullen we maandagmiddag onze verantwoordelijkheid nemen. Dan zal het iets anders zijn dan enkel ’s nachts staken.” zo meldden de vakbonden.

 

We hebben op 8 februari een stakingsaanzegging ingediend en die intussen verlengd, maar toch neemt de directie onze problemen nog steeds niet serieus