Dit zijn de reistrends voor 2022

 

We hebben verschillende websites van reisbureaus afgezocht naar reistrends voor 2022. Wat vinden we? Net als vorig jaar zal duurzaam reizen ook in 2022 erg populair blijven (en terecht!). Treinreizen, fietsreizen, wandelreizen.... Er is genoeg inspiratie om een eco-vakantie te plannen. Maar naast milieuvriendelijk reizen worden nog een aantal andere trends verwacht in de reiswereld. Een overzicht!

In de afgelopen twee jaar waren we gedwongen onze vakantieplannen in te korten. Nu we weer onbeperkt mogen reizen, beseffen we dat het echt nu of nooit is om die droomreis te maken. Volgens het Spaanse bureau voor toerisme Amadeus zullen er in 2022 nog veel meer speciale vakanties worden geboekt. Zo is bijvoorbeeld het aantal zoekopdrachten naar Tanzania, waar je de Big Five in het wild kunt zien, de afgelopen maanden met 36% gestegen. De boekingen voor de Peruaanse steden Lima en Cusco, in de buurt van Machu Picchu, zijn zelfs met bijna 50% gestegen. De boodschap is dus duidelijk: volgend jaar moet je absoluut naar nummer één op je bucketlist.

 

Reistrends 2022

Friendcations

En er is nog iets wat de pandemie ons heeft geleerd: lachen en herinneringen ophalen met de mensen van wie je houdt, zijn goud waard. De afgelopen jaren zouden oneindig veel moeilijker zijn geweest zonder Zoom, Microsoft Teams, FaceTime en WhatsApp. Deze apps hebben ons doen beseffen hoe waardevol vrienden en familie zijn en hoe belangrijk het is om oog in oog te blijven staan. Het is dan ook geen verrassing dat 2022 het jaar van de grote reünies wordt, en waar kan dat beter dan in het buitenland, toch? In het Verenigd Koninkrijk zagen de reisbureaus de vraag naar grote groepsreizen toenemen met - wacht eens even - 600% (!!). Amadeus ziet ook veel belangstelling voor groepsreizen: Het aantal zoekopdrachten naar populaire bestemmingen voor dergelijke reizen is de afgelopen maanden verdubbeld en er is momenteel veel vraag naar reizen naar partybestemmingen als Ibiza en Las Vegas.

Locaties vinden

Wat we de laatste twee jaar ook wat meer doen dan normaal, is series en films kijken. En dat kan je jaloers maken op acteurs die op de prachtigste locaties mogen werken. Deze series en films zitten vaak vol vakantie-inspiratie, en volgens verschillende trendwatchers zullen we deze inspiratie gebruiken om volgend jaar onze reizen te plannen. Overigens heeft Netlfix onlangs een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat Porthgwarra in Cornwall tegen 2020 50% meer toeristen zal ontvangen als gevolg van het succes van de serie "Poldark". We willen naar Wye Valley ("Sex Education")!

Wellness Reizen

Volgens Booking.com hebben we, wanneer we op vakantie gaan, vooral behoefte aan rustige reizen en mindful momenten. Uit een van hun enquêtes blijkt dat 79% van alle reizigers bevestigt dat reizen het beste medicijn is voor hun mentale en emotionele welzijn. In 2022 zullen we dus niet reizen omdat we Rome, Parijs of Barcelona willen zien, maar omdat we tijd nodig hebben voor onze geestelijke gezondheid. Expedia voegt eraan toe dat de belangstelling voor Airbnb's en vakantiehuizen met wellnessfaciliteiten sterk toeneemt. Ruim van tevoren reserveren is essentieel!

De meeste van deze plaatsen worden aangevlogen door Transavia die eigenlijk voornamelijk charter vluchten aanbiedt hierheen van de verschillende nederlandse luchthavens. Wel zien we dat de vluchten vanaf Eindhoven vaak vertraagd worden, of te maken hebben met een vlucht annulering vanwege mist. 

 

Lokale ervaringen

Omdat we in de toekomst bewuster willen reizen, vinden veel toeristen het ook belangrijk om in contact te komen met de plaatselijke bevolking en lokale ervaringen op te doen. Uit een onderzoek van Booking.com is gebleken dat meer dan de helft van alle reizigers het belangrijk vindt dat hun vakantie een positieve impact heeft op de lokale gemeenschap. Meer dan 70% van alle reizigers zegt alleen ervaringen te willen opdoen die representatief zijn voor de plaatselijke cultuur.