Het wintersportseizoen is in volle gang en de luchtvaartmaatschappijen vliegen weer volop op de luchthavens in de buurt van de skigebieden. Op welke luchthavens kan je nou eigenlijk goed vliegen en hoelang is het rijden naar het dichtstbijzijnde skigebied vanaf daar. 

Oostenrijk

Oostenrijk, het populairste land voor de Nederlanders om te skiën heeft drie luchthavens die geschikt zijn om aan te doen voor een wintersport. 

 

Luchthavens Dichtstbijzijnde skigebied
Salzburg 00:15 rijden
Innsbruck 00:09 rijden
Klagenfurt 00:32 rijden

 

 

De luchthaven van Salzburg is perfect als je wil gaan skiën in de deelstaat Salzburgerland. Bekende skigebieden hier zijn Saalbach - Hinterglemm, Kitzsteinhorn - Maiskogel, Obertauern, Zell Am See en het Salzburger Sportwelt.

Innsbruck is ideaal voor de skigebieden gelegen in Tirol. Dit is de deelstaat welke direct is gelegen onder München en grenst aan Zwitserland. Hier liggen zeer veel populaire skigebieden met onder andere SkiWelt Wilder Kaiser wat op 899KM van Utrecht ligt. Zillertal Arena, het skigebied wat bekend staat door het levendige dorp Gerlos. Verder kan je in Tirol Serfaus - Ladis - Fiss, Sölden, Silvretta Arena Ischgl en het grootste skigebied van Oostenrijk Ski Arlberg vinden. 

Klagenfurt ligt in het zuiden van Oostenrijk, in de deelstaat Karinthië. Deze regio is iets minder populair voor de Nederlanders omdat al snel 1,5 tot 2 uur langer rijden is. Ideaal om dus heen te vliegen. De skigebieden in Karinthië zijn over het algemeen ook wat kleiner maar niet minder mooi. Je kan hier skiën in het sneeuwzekere Großglockner gebied, Nassfeld of bijvoorbeeld Bad Kleinkirchheim. Deze gebieden hebben ongeveer 55 tot 110 km aan skipiste. 

 

Frankrijk

Frankrijk, is een van de populairste landen voor de Nederlanders om te skiën. Er zijn in Frankrijk wel tot 7 luchthaven welke mogelijk interessant zijn om op te vliegen om een skigebied te bereiken. 

 

Luchthavens Dichtstbijzijnde skigebied
Lyon 01:23 rijden
Grenoble 01:00 rijden
Chambery

00:52 rijden

Nice 01:22 rijden
Toulouse 01:32 rijden
Pau

00:57 rijden

Marseille 01:48 rijden

 

 

De luchthavens Lyon, Grenoble, en Chambery kunnen worden aangedaan voor een groot aantal skigebieden. 

Bekende zijn Les Trois Vallées, een zeer groot skigebied met totaal 600 kilometer aan piste. Le Grand Massif, met ruim 265 kilometer aan piste nog steeds een zeer groot skigebied. Les Sybelles, een skigebied met zes verschillende deelgebieden die sinds 2003 allemaal met elkaar zijn verbonden. Het gebied is erg makkelijk aan te rijden vanaf de luchthaven. 

De luchthavens Toulouse en Pau kunnen worden gebruikt om te skiën in Andorra. Eén van de mooiste skigebieden in Andorra is het skigebied Grandvalira welke zich uitstrekt over vier dalen en dorpen. Met meer dan 300 zondagen per jaar is dit een zeer zonnig skigebied. 

Zwitserland

Zwitserland is al jaren een vaste prik voor vele Nederlanders om te gaan skiën. Ondanks het prijsniveau en het niet hebben van de euro maar dit zorgt er juist voor dat er wat ‘rustiger’ genoten kan worden van de vakantie. Er zijn in Zwitserland drie luchthavens die je kan aanvliegen voor je wintersport. 

Luchthavens  Dichtstbijzijnde skigebied
Zürich 00:59 rijden
Bazel 00:53 rijden
Bern 00:39 rijden

Vanaf Zürich kan je een aantal mooie skigebieden aanrijden. Wel moet gezegd worden dat deze luchthaven gemiddeld genomen het verst van de skigebieden af ligt. Montafon ligt op 1:35 rijden van Zurich en is een skigebied met 182 kilometer aan piste waarvan een kleine 10% zwart is. Engelberg en Andermatt zijn andere skigebieden die respectievelijk op 1 uur 17 minuten en 1 uur 25 minuten van Zürich afliggen. Beide skigebieden zijn voornamelijk geschikt voor de wat gevorderde skiër en freeriders.

Gezien de ligging van Bazel en Bern kan je vanaf hier makkelijk skigebieden aanrijden in Zwitserland en Frankrijk. Bazel ligt duidelijk verder van de meeste gebieden als je het vergelijkt met Bern. Mocht je dus kunnen kiezen, zou de voorkeur uitgaan naar vliegen op Bern. Vanaf Bern zit je binnen een uur rijden in Gstaad, een groot skigebied wat vooral bekend staat om zijn exclusiviteit. Met 176 kilometer aan piste is het een zeer mooi gebied voor de beginnende skiër. Portes du Soleil, in Frankrijk ligt op 1:30 rijden vanaf Bern. EEn zeer groot skigebied met 580KM aan piste. Vervelen? Dat lukt je niet in dit gebied! 

Vertraging met je vlucht 

Helaas kan het voorkomen dat je vlucht vertraging heeft. In de winter kunnen de weersomstandigheden of de drukte op de luchthavens zeker parten spelen. Als je meer dan 3 uur vertraging hebt met je vlucht  heb je mogelijk recht op een financiële compensatie. Deze compensatie is vaak makkelijk te claimen via een claimbureau. In Nederland is Aviclaim een bureau wat goed bekend staan.