Staan in het vliegtuig?

Enkele jaren geleden kwam het onderwerp al ter discussie, maar een Italiaanse fabrikant van vliegtuigstoelen heeft de discussie over staanplaatsen gisteren weer nieuw leven ingeblazen. De fabrikant toonde gisteren op een vliegtuigbeurs in Duitsland hun ontwerp van de staanplaatsen. De inspiratie voor de vormgeving komt van een zadel dat voor paardrijden gebruikt wordt. Vooralsnog heeft niemand zich gemeld voor de aanschaf van dergelijke ‘stoelen’. De Italiaanse fabrikant is niet de eerste die met dit idee komt. In 2003 toonde vliegtuigenbouwer Airbus al een concept voor staanplaatsen in vliegtuigen en prijsvechter Ryanair had in 2010 ook een concept bedacht.

De reden voor het ontwerpen van dergelijke plaatsen in een vliegtuig is om ruimte te besparen, want luchtvaartmaatschappijen willen graag zoveel mogelijk mensen in een vliegtuig kunnen plaatsen. Op deze manier is het rendement namelijk hoger, want er worden meer mensen vervoerd, zonder dat er extra vliegtuigen ingezet hoeven te worden. Wel is het de bedoeling dat deze staanplaatsen alleen worden ingezet voor korte vluchten.

Of het daadwerkelijk zover komt dat men overgaat op staanplaatsen in het vliegtuig is nog maar de vraag. Peter Vink, industrieel ontwerper bij de TU Delft, is er zeker van dat we in de toekomst wel zullen staan in het vliegtuig. Aangezien zitten tegenwoordig steeds meer wordt gezien als een oorzaak voor gezondheidsklachten zal staand vliegen volgens Vink zeker plaatsvinden. Fysiotherapeuten onderstrepen dat staand vliegen beter is voor het lichaam, want dan blijft de rug in de natuurlijke ‘s-vorm’ en staat er minder druk op de knieën. Daarnaast zou staand vliegen de veiligheid niet moeten beïnvloeden, omdat de stoelen zo ingericht kunnen worden dat ze het lichaam bij turbulentie net zo goed kunnen tegenhouden als de huidige vliegtuigstoelen.