easyJet vreest Brexit

De onzekerheid rond de Brexit is groot en dat voelt ook lowbudgetmaatschappij easyJet. Het Britse bedrijf heeft haar aandeelhouders laten weten dat de verwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld wordt.

easyJet verwacht vooral de tweede helft van dit boekjaar tegenvallende resultaten te hebben en ook voor de eerste helft verwacht men mindere resultaten. De omzet per stoeltje valt bijna acht procent lager uit en de kosten zullen stijgen. De omzet is wel gegroeid door een overname van een deel van de inboedel van het failliete Air Berlin.

De prijsvechter is volgens topman Johan Lundgren goed voorbereid op de Brexit. Een deel van de vloot is overgeschreven naar het Oostenrijkse zusterbedrijf easyJet Europe en bijna vijftig procent van de aandeelhouders is Europees.

Ook Ryanair geeft aan dat een harde brexit veel problemen op kan leveren voor het bedrijf, zij noemde het gevaar “zorgwekkend hoog”. Vooralsnog heeft Ryanair haar vloot nog niet overgeschreven naar een zustermaatschappij in de Europese Unie.

Voor passagiers welke te maken krijgen met vertraagde of geannuleerde vluchten met het nieuwe zusterbedrijf van easyJet na de Brexit verandert er in ieder geval niets. Aangezien de maatschappij in de Europese Unie gevestigd is en blijft, hebben de passagiers gewoon recht op vergoeding bij vlucht vertraging van meer dan 3 uur. easyJet Europe vliegt onder de de codes EJU/EC. Ziet u dit op uw boeking staan, dan zit u goed.