KLM vermijdt voorlopig Iran en Irak

KLM vliegt voorlopig toch niet over Iran en Irak, meldt vakbond VNC na overleg met de luchtvaartmaatschappij. 

Besluit
Nadat Iran op 8 januari raketten had afgevuurd op de Amerikaanse militaire basis in Iran, waarbij toestel van Ukraine International Airlines per ongeluk uit de lucht was neergehaald, besloot KLM een tijd niet meer door het luchtruim van Iran en Irak te vliegen. Afgelopen week is na informatie en analyses van inlichtingendiensten en verschillende ministeries besloten dat er voorlopig weer gevlogen kan worden.

Ondanks dat de luchtruim weer is vrijgegeven mijdt KLM de komende tijd het luchtruim van Iran en Irak. Na 12 februari zal er opnieuw geëvalueerd worden of de vluchtroutes worden hervat. 

Codeshare-afspraken
Dit besluit is mede tot stand gekomen vanwege codeshare-afspraken met Air France en Delta Airlines. De Franse en Amerikaanse autoriteiten hebben namelijk het luchtruim nog niet vrijgegeven voor hun burgers.Voor vluchten richting India, die normaal gesproken over Iran gaan, behield KLM de Delta-codeshare. En daarom werd alleen het luchtruim van Iran vermeden.

Extra reistijd
De vluchten richting Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten zullen de komende tijd alternatieve routes nemen. Dat zorgt bij reizigers gemiddeld voor twaalf minuten extra reistijd. 

Vluchten die vanwege die spanningen in het Midden-Oosten vertraging oplopen van meer dan 3 uur hebben geen recht op compensatie vanwege buitengewone omstandigheden.