Passagiers de dupe van no-show beleid van KLM

De consumentenbond krijgt momenteel veel klachten binnen over het zogenoemde ‘no-show’ beleid van KLM. Bij Aviclaim horen we dit vooral over de budgetmaatschappij Ryanair. Als u het eerste deel van uw retourvlucht mist, annuleert KLM ook meteen uw terugvlucht of aansluitende vlucht. KLM kan in dit geval uw stoel verkopen, ook al krijgt u hier geen geld voor terug. Wilt u alsnog mee vliegen met uw vlucht, dan moet u zelfs extra betalen om mee te mogen. Dit kan variëren tussen de 125 en 3000 euro.

De Consumentenbond ontvangt veel klachten over dit beleid. Bijvoorbeeld van een man die niet met zijn gezin mee kon vliegen, omdat hij ziek was. Op een later moment reisde hij alsnog naar zijn gezin, maar mocht vanwege het no-show beleid niet met de vlucht mee terug. Hij moest 250 euro extra betalen om alsnog in dezelfde stoel, waar hij al voor had betaald, te zitten. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ,,Schandalig. Door de no-show clausule betaalt deze man twee keer voor hetzelfde ticket. Dat is ongehoord en onrechtmatig.”Ook noemt de directeur dit een ‘wel heel lucratief verdienmodel voor deze maatschappij.

Veel andere luchtvaartmaatschappijen hebben zo’n soort beleid, maar de Consumentenbond vindt dat het beleid van KLM het meest nadelig is voor de passagier. Dit is waarom de Consumentenbond in een brief een ultimatum stelt. KLM heeft tot woensdag om te reageren en anders stapt de Consumentenbond naar de rechter.Er zijn eerder al luchtvaartmaatschappijen, zoals Lufthansa, British Airways en Iberia Airlines  op de vingers getikt door rechters, zegt het BEUC. Ook spande de Belgische consumentenbond Test Aankoop in juli een rechtszaak aan tegen Air France-KLM vanwege het no-show beleid. De dreiging tegen KLM is onderdeel van een gecoördineerde actie van Europese consumentenorganisaties tegen luchtvaartbedrijven.

KLM zegt dat de prijs van een ticket afhankelijk is van veel factoren, waaronder de plaats waarvandaan iemand vertrekt, de datum van de vlucht en de bestemming. "Het is hierom ook belangrijk dat een passagier zijn reis aflegt zoals in de boeking is afgesproken", zegt een woordvoerder. "Mocht een passagier daarvan willen afwijken, dan behoudt KLM zich het recht voor om hier een vaste vergoeding voor in rekening te brengen."

KLM meldt op de hoogte te zijn van de brief van de Consumentenbond, maar de luchtvaartmaatschappij wil geen commentaar geven. ‘We willen nu niet in de media op het ultimatum vooruitlopen.’

Claim process graphic

Check uw vlucht!

Vul hieronder uw vluchtgegevens in en controleer kosteloos of u recht heeft op een compensatie. Indien ons systeem aangeeft dat u recht heeft op compensatie dan is het mogelijk om binnen 3 minuten uw claim succesvol in te dienen.

Claim afhandeling

Wij vechten kosteloos uw claim aan bij de iedere luchtvaartmaatschappij om ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Tijdens dit proces wordt u op de hoogte gehouden van de status.

Juridisch proces

Indien nodig stappen wij in samenwerking met een gerenommeerd advocatenkantoor naar de rechter om uw gelijk te halen. Door met de professionele juristen samen te werken, hebben we een slagingskans van 97%!

Uitbetaling

Als wij succesvol zijn ontvangt u uw compensatie binnen een aantal dagen op uw rekening. Aviclaim houdt 25% (incl. BTW) van het geclaimde bedrag in.

Ervaringen

Onze klanten geven ons gemiddeld een !