Ryanair-piloten willen ontslagen worden door Ryanair

Een groot deel van de Nederlandse piloten die nog in dienst zijn bij Ryanair wil weg. Op 26 maart vragen ze de rechter in Eindhoven om hun contract te laten ontbinden en Ryanair te laten veroordelen tot schadevergoeding. Een woordvoerder van pilotenvakbond VNV heeft dat vrijdag aangekondigd.

UWV bepaalde eerder deze week nog dat Ryanair geen toestemming krijgt om het personeel van de basis in Eindhoven te ontslaan vanwege economische omstandigheden.

Volgens de woordvoerder zijn de piloten tot de conclusie gekomen dat ze nooit meer voor Ryanair willen werken. “vanwege de onterechte sluiting van de basis in Eindhoven en vele pesterijen vinden ze het mooi geweest”, zegt hij.

Wegens grove nalatigheid van de budgetmaatschappij menen ze dat ze recht hebben op schadevergoeding. VNV heeft voor negen piloten de rechtszaak tegen Ryanair aangespannen. De hoogte van de geëiste schadevergoeding variërend van een paar ton tot een miljoen euro per persoon.

Ryanair sloot vorig jaar plotseling de basis in Eindhoven. Piloten moesten mee verhuizen naar een andere buitenlandse luchthaven. Wie dat niet wilde, werd ontslagen. De piloten denken dat het gaat om een vergelding vanwege hun stakingen.

Sinds de sluiting van de basis in Eindhoven heeft een aantal piloten een baan gevonden bij Transavia en Tui Fly, maar negen van hen zitten nog thuis. Als ze bij een nieuwe werkgever zouden moeten beginnen belanden ze onderaan de senioriteitslijst, wat voor hen niet interessant is. Dan kan het zo tien jaar duren voordat hij of zij weer piloot of gezagvoerder is. Verloren tijd en verloren geld, vinden de piloten.

Op 23 april doet de rechter uitspraak over de zaak.