Software-update voor Boeing 737 MAX is klaar

Vliegtuigmaker Boeing heeft piloten en toezichthouders uitgenodigd voor een briefing over de terugkeer van de Boeing 737 MAX 8. De bijeenkomst vindt vandaag op 27 maart plaats. Er zijn meer dan tweehonderd mensen aanwezig.

De vliegtuigfabrikant werkt aan een update van het systeem na twee recente crashes binnen vijf maanden met een 737 MAX 8, waarbij in totaal 346 mensen zijn omgekomen.

Met het aankondigen van deze bijeenkomst, lijkt het erop dat Boeing de software-update voor het toestel klaar heeft. De update moet nog wel worden goedgekeurd door de overkoepelende Amerikaanse luchtvaartorganisatie FAA voordat het mag worden toegepast.

"We blijven nauw samenwerken met onze klanten en met toezichthouders", aldus Boeing. "Wij betalen voor alle updates en verbeteringen."

Veel landen en maatschappijen houden hun Boeing 737 MAX 8 toestellen aan de grond na de dodelijke vliegtuigongelukken in Indonesië en Ethiopië.

Afgelopen 26 maart is nog een Boeing 737 MAX 8 met motorproblemen teruggekeerd naar de luchthaven. De Boeing zou naar Victorville vliegen, waar Southwest Airlines een deel van haar 737 MAX toestellen opslaat tot ze weer mogen vliegen.

De FAA benadrukt in een verklaring dat het terugkeren van het Southwest-toestel niets te maken heeft met het MCAS-systeem, dat mogelijk een rol zou hebben gespeeld in de recente crashes met de Boeings.