Europa houdt Boeing 737 MAX 8 toestellen aan de grond

Sinds gisteravond, 12 maart, mogen boven Europa geen Boeing 737 MAX 8 toestellen meer vliegen. De Europese luchtvaartautoriteit EASA noemt het besluit een ‘voorzorgsmaatregel’.

Na de vliegtuigramp in Ethiopië van 10 maart waarbij alle inzittenden zijn omgekomen, besloten Ethiopië en China al hun Boeing 737 MAX 8 toestellen aan de grond te houden. Nederland volgde gistermiddag nadat onder andere Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië dezelfde stap hadden gezet. Inmiddels staat bijna de helft van de 350 toestellen van dit type, die sinds 2017 zijn uitgeleverd, aan de grond, meldt het Duitse persbureau DPA. In Nederland is TUI de enige luchtvaartmaatschappij die de Boeing 737 MAX 8 in zijn bezit heeft.

De maatregel van de EASA geldt niet alleen voor Europese maatschappijen, maar geldt voor alle vluchten naar binnen of vanuit de Europese Unie. Het verbod geldt volgens de luchtvaartautoriteiten tot meer informatie is verzameld en de veiligheidsrisico’s opnieuw ingeschat kunnen worden.

Is uw vlucht vertraagd of geannuleerd doordat u met een Boeing 737 MAX 8 zou vliegen? In dat geval is er sprake van een buitengewone omstandigheid en heeft u geen recht op compensatie. Wanneer u ergens bent gestrand en moet wachten dan heeft u wel recht op verzorging. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld  hotelovernachtingen en maaltijden.