Storm Ciara zorgt voor veel geannuleerde vluchten

Vanwege de storm Ciara, op zondag 9 februari 2020, zijn er ongeveer 240 vluchten geannuleerd, eerder op de dag waren dat 120 vluchten. Het gaat om zowel inkomende als uitgaande vluchten.

KLM had zaterdag al 40 vluchten van en naar Schiphol uit de dienstregeling gehaald. Doordat de weersomstandigheden heviger zijn tussen het Verenigd Koninkrijk en Schiphol en de storm voor problemen zorgde heeft KLM uiteindelijk 30 extra vluchten geschrapt. 

Ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben zondag een deel van hun vluchten geschrapt. EasyJet heeft ook enkele tientallen vluchten geannuleerd. Vluchten van Lufthansa, Eurowings, British Airways en Flybe blijven ook aan de grond.

Ook op Rotterdam The Hague Airport zijn er 4 vluchten geannuleerd, Eindhoven Airport heeft geen vluchten hoeven schrappen.

Ondanks dat het hoogtepunt van de storm voorbij is, blijft het maandag toch nog flink waaien en hierdoor kunnen er nog meer vertragingen en annuleringen plaatsvinden. KLM heeft al aangegeven nog 158 vluchten te moeten annuleren. Passagiers van KLM, Delta Air Lines en Air France kunnen hun vlucht omboeken en uitstellen tot uiterlijk 18 februari zonder kosten te hoeven betalen.

Een aantal vliegtuigen moesten een zelfs doorstart maken vanwege de harde wind. Zo is Easyjet teruggevlogen naar Londen en een vlucht van Transavia uit Bari is uitgeweken naar Frankfurt. Een vlucht van Air Europa van Madrid naar Amsterdam heeft maar liefst vijf keer een doorstart moeten meemaken deze keerde uiteindelijk weer terug naar Madrid. De paniek onder hen was enorm. Gelukkig is het vliegtuig in goede orde in Madrid aan de grond gekomen en vervolgen de passagiers spoedig hun reis. 

De vluchten die vertraagd of geannuleerd zijn helaas niet claimbaar u heeft dan ook geen recht op compensatie. Er is hier namelijk sprake van een buitengewone omstandigheid, namelijk extreme weersomstandigheden. Dit is een overmachtsituatie voor de luchtvaartmaatschappij, zij zijn in dit geval niet verantwoordelijk voor de vertraging of annulering van de vlucht.