De impact van Corona op luchtvaartbranche

De impact van Corona op luchtvaartbranche

De pandemie raakt de gehele economie enorm hard. Overheden, en vooral de Nederlandse overheid doet er vanalles aan om het bedrijfsleven overeind te houden. Waar de restaurants voornamelijk afhankelijk zijn van de interne markt, is de luchtvaart en de reisbranche ook erg afhankelijk van hoe de ontwikkelingen zijn in het buitenland en welke restricties de andere landen opwerpen.

Restricties luchtvaart

Gelijk vanaf het begin van de uitbraak kregen de luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, TUI en Transavia te maken met restricties. Naar China en Iran vliegen werd afgeraden vanwege het grote besmettingsgevaar. Luchtvaartmaatschappijen verdienen voornamelijk hun geld op lange afstandsvluchten. In Europa moeten ze namelijk concurreren met de low budget airlines als Ryanair en Easyjet. 

Vluchten werden geannuleerd en het gehele netwerk werd verkleind. Ondertussen heeft Transavia  en Corendon besloten respectievelijk alle vluchten op te schorten tot halverwege april en 1 juni. 

Ondertussen heeft KLM het netwerk verkleind met 90% van de vluchten. Dit komt voornamelijk omdat landen als Spanje, Polen en Italië de grenzen volledig dicht hebben voor het ontvangen van vluchten van en naar Nederland.

 

Slot regeling Europese Unie

Het niet meer gebruik maken van de slots die luchtvaartmaatschappijen krijgen betekent onder normale omstandigheden dat ze deze verliezen. Althans als ze meer dan 20% van de vluchten annuleren verliezen ze het recht op een slot. Slots zijn voor luchtvaartmaatschappijen erg belangrijk. Vanwege de groei van het aantal luchtpassagiers ontstaat er een krapte op de luchthavens in aantallen slots. Verlies je deze dus zal een concurrent deze gelijk opvullen. 

Omdat het hier gaat om een Europese regelgeving moeten ze in Brussel besluiten hoe ze hier mee omgaan in deze omstandigheden. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen hebben namelijk meer dan 20% van hun vluchten moeten annuleren. 

In maart 2020 heeft het Europees Parlement dan ook besloten dat de slotregels worden opgeschort. Dit houdt in dat luchtvaartmaatschappijen niet worden gestraft voor het annuleren van hun vluchten en het recht op de huidige slots behouden. De opschorting geldt in elk geval tot einde zomer van 2020. 

 

Passagiersrechten luchtvaart Europa 

Normaal gesproken heb je recht op een compensatie als de luchtvaartmaatschappij je vlucht annuleert of deze vertraagd is.  Overigens gelden de regels niet alleen voor annulering ook als je bijvoorbeeld met Transavia vertraging hebt van drie uur of meer kan je recht hebben op compensatie. 

Er is één moment wanneer luchtvaartmaatschappijen geen compensatie hoeven uit te betalen en dat is wanneer er sprake is van buitengewone omstandigheden

Luchtvaartmaatschappijen annuleren momenteel erg veel vluchten door de Corona crisis. Dit wordt gezien als een buitengewone omstandigheid. Niet alleen de luchtvaartmaatschappijen vinden dit, ook heeft de europese unie hier een uitspraak over gedaan om de luchtvaartmaatschappijen te beschermen. 

Dit betekent dus dat je geen recht hebt op compensatie als je vlucht is geannuleerd door het Coronavirus. 

 

Lijst met landen met restricties (bron:luchtvaartnieuws):

Hieronder vind je een lijst met landen welke vlucht restricties hebben opgelegd per 17 maart 2020

Argentinië: vluchten van en naar Buenos Aires zijn opgeschort tot en met 29 maart.

Chili: Santiago de Chile wordt ook tot en met 29 maart niet aangevlogen.

Aruba: Alleen inwoners van Aruba mogen in Aruba van boord gaan. De komende tijd blijft KLM op deze bestemming vliegen om passagiers van Aruba naar Schiphol te brengen.

Bonaire: Ook deze bestemmingen wordt voorlopig nog bediend door KLM, maar passagiers mogen tot en met 27 maart niet van boord gaan in Bonaire.

Canada: Alleen inwoners van Canada mogen naar Canada vliegen. Edmonton wordt vooralsnog opgeschort. KLM blijft nog wel vliegen naar Toronto, Vancouver, Montreal en Calgary.

China: Alle vluchten naar China blijven opgeschort.

Colombia: Alleen Colombiaanse inwoners mogen naar het land vliegen. KLM blijft de bestemming aanvliegen op de luchthavens van Bogota en Cartagena.

Costa Rica: Ook voor deze bestemming geldt dat alleen inwoners van Costa Rica naar het land kunnen vliegen, tussen 19 maart en 12 april.

Curaçao: Alleen inwoners van Curaçao mogen van boord gaan. Voorlopig blijft KLM volgens schema vliegen om passagiers van Curaçao naar Schiphol te brengen.

Ecuador: Vanaf 16 maart kunnen alleen inwoners van Ecuador naar Ecuador vliegen. Per 17 maart geen inkomende passagiers op Quito en Guayaquil. Reizigers kunnen wel van Ecuador naar Europa vliegen.

Filipijnen: Alle vluchten naar Manilla zijn opgeschort tot en met 21 maart.

Ghana: Dit land staat ook alleen nog open voor eigen inwoners. KLM neemt geen andere inkomende passagiers mee naar Accra. Reizigers kunnen wel van Ghana naar Amsterdam vliegen.

Hongkong: In verband met reisrestricties van Nederland worden de vluchten van Hong Kong naar Schiphol op 14 en 17 maart alleen met vracht uitgevoerd.

India: De volgende vluchten vervallen: Bangalore (16 maart), Bombay (17 en 19 maart) en Delhi (18 maart).

Italië: Alle vluchten zijn opgeschort tot en met 28 maart.

Kenia: Vanaf 17 maart tot en met 16 april kunnen alleen staatsburgers en inwoners van Kenia naar Kenia vliegen. Overstappen op Nairobi is wel toegestaan.

Koeweit: Vluchten zijn opgeschort tot 23 maart.

Maleisië: Vanaf 18 tot 31 maart mogen er geen buitenlandse toeristen naar Maleisië reizen. Overstappen is wel toegestaan. KLM blijft voorlopig vliegen op Kuala Lumpur.

Oekraïne: Alle vluchten naar Kiev zijn vanaf 17 maart geannuleerd.

Oman: Vluchten naar Muscat zijn opgeschort tot 22 maart.

Oostenrijk: Oostenrijk heeft een toegangsverbod opgelegd voor een aantal landen, inclusief Nederland. Vanaf 18 maart worden de vluchten vanaf Amsterdam naar Wenen en Graz zonder passagiers uitgevoerd.

Panama: De vluchten naar Panama City zijn opgeschort tot 28 maart.

Polen: De vluchten gaan leeg naar Polen en met passagiers terug naar Amsterdam.

Peru: De vluchten naar Lima zijn opgeschort tot en met 14 april. In het land geldt een toegangsverbod voor Europese vluchten.

Rusland: Alle vluchten naar St. Petersburg zijn geannuleerd.

Sint-Maarten: Vanaf 17 maart tot en met 31 maart mogen er geen passagiers van Europa naar Sint-Maarten worden vervoerd. Voorlopig blijft KLM volgens schema vliegen om passagiers van Sint Maarten naar Schiphol te brengen.

Suriname: Passagiers mogen niet van boord gaan in Suriname. Voorlopig blijft KLM volgens schema vliegen om passagiers van Suriname naar Schiphol te brengen.

Taiwan: Alle vluchten naar Taipei zijn opgeschort tot 21 maart.

Turkije: Vanwege de reisbeperkingen in Turkije worden vanaf 14 maart tot en met 22 maart vluchten naar Istanbul zonder passagiers uitgevoerd. Passagiers die mee terug vliegen moeten Nederlands zijn.

Verenigde Staten: Vluchten naar Las Vegas, Washington en Minneapolis zijn tot en met 29 maart opgeschort vanwege het inreisverbod.

Zuid-Korea: Vanwege de reisbeperkingen vanuit Nederland zullen de vluchten van Seoul Incheon naar Amsterdam vooralsnog tot en met 28 maart uitsluitend vrachtvervoer zijn.