Norwegian topman Bjørn Kjos laat belang in het bedrijf verwateren

Norwegian Air heeft maandag 18 februari bekendgemaakt dat het nieuwe aandelen gaat uitgeven tegen een derde van de slotkoers van vrijdag.

Bjørn Kjos, oprichter en bestuursvoorzitter van Norwegian Air, gaat zijn belang in het bedrijf verkleinen. De lagekostenmaatschappij probeerde ook goedkopere transatlantische vluchten aan te bieden, maar Norwegian heeft grote moeite om die vluchten winstgevend te maken. Het bedrijf heeft grote schulden door alle inversteringen in expansie.

De expansie van Norwegian komt achteraf op een slecht moment. De Europese luchtvaart heeft het al lastig door overcapaciteit en hogere brandstofkosten. Hierdoor maakt Norwegian niet alleen verlies op de langeafstandsvluchten, maar heeft het ook slechtere resultaten op andere vliegroutes. Niet alleen Norwegian heeft daar last van. Budgetmaatschappij Ryanair heeft afgelopen jaar al twee winstwaarschuwingen gedaan en de Britse maatschappij Flybmi heeft dit weekend zelfs faillissement aangevraagd.

Eerder op de dag hadden oprichter Bjørn Kjos en president-commissaris Bjørn Kise al laten weten dat zij hun belang in het bedrijf zullen laten verwateren. Ze bezitten samen met hun familie bijna 25% van de luchtvaartmaatschappij. Kjos maakte ook al bekend dat hij de Noorse miljardair John Fredriksen bereid heeft gevonden om geld in Norwegian te steken. Ook de Dankske Bank en de Noorse bank DNB steunen de emissie.

Norwegian moet ook een deel van zijn vloot verkopen om te blijven bestaan. Alleen in het vierde kwartaal leed het bedrijf al evenveel verlies als de beoogde opbrengst van de aandelenuitgifte.