Ryanair piloten krijgen tonnen

Acht Nederlandse piloten krijgen een schadevergoeding van bijna 400 duizend euro van Ryanair, dit heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld. De reden voor deze schadevergoeding is het sluiten van de basis in Eindhoven in oktober 2018, als gevolg van de stakingen in de zomer van 2018. Ryanair gaat in beroep tegen de uitspraak.

Volgens de rechter is er geen perspectief meer op een zinvolle voortzetting van de arbeidsovereenkomst van de piloten. Deze arbeidsovereenkomsten worden dan ook per 1 mei ontbonden. “Bovendien oefende Ryanair op verschillende manieren en op meerdere momenten ongeoorloofde druk uit op de piloten”, zo sprak de rechter.

Zes van de piloten hebben recht op een vergoeding van 350.000 euro, een piloot op een vergoeding van 400.000 euro en een piloot heeft zelfs recht op een vergoeding van 425.000 euro. De reden voor deze verschillen is dat een piloot moeilijk een nieuwe baan kan vinden en een andere piloot door zijn leeftijd niet meer aan de bak komt. De piloten krijgen ook een transitievergoeding tussen de 33 en 84 duizend euro.

De piloten voeren al lang een strijd met Ryanair. De piloten besloten afgelopen zomer, net als hun collega’s in andere landen, te staken. Hierdoor sloot Ryanair de basis in Nederland en ontsloeg de piloten. Dit ontslag werd later tegengehouden door de Nederlandse rechter. Desondanks sloot Ryanair alsnog de basis in Eindhoven.

Passagiers waarvan hun vlucht geannuleerd is vanwege deze staking hebben recht op een vergoeding, aangezien een staking geen buitengewone omstandigheid is. Aviclaim heeft een lijst gepubliceerd met alle vluchten die recht hebben op zo'n vergoeding.