Definitief: staking Ryanair op 25 en 26 juli 2018

De reeds aangekondigde stakingen van het cabinepersoneel Ryanair zijn definitief, wat heeft geleid tot een reeks aan annuleringen op 25 en 26 juli 2018. Het treft zo’n 100.000 passagiers welke in veel gevallen een vakantietrip in rook op zien gaan. Het cabinepersoneel in België, Spanje en Portugal eisen meer loon en betere arbeidsvoorwaarden.

Gaat mijn vlucht nog door?

De meeste passagiers zijn 18 mei 2018 ingelicht per e-mail of SMS dat hun vlucht op 25 of 26 juli aanstaande is geannuleerd. Als u dat bericht nog niet heeft ontvangen, lijkt uw vlucht vooralsnog door te gaan. Het betreft in eerste instantie vluchten van en naar België, Spanje en Portugal.

In Nederland vliegt Ryanair op Schiphol, Eindhoven Airport en Maastricht. Gedurende de staking zijn de vluchten tussen Eindhoven en Faro en Porto in Portugal en Ibiza, Malaga en Alicante geannuleerd. Dit betreft in totaal 10 vluchten. De vluchten van Schiphol en Maastricht zijn vooralsnog niet geannuleerd. Voor onze zuiderburen heeft de staking nog veel meer impact. De luchthaven van Brussel-Charlerloi heeft liefst 48 geannuleerde vluchten per stakingsdag! Klik hier voor een overzicht van de geannuleerde vluchten van en naar Eindhoven.

Net als bij de stakingen van september 2017 zagen we dat kort voor de stakingsdag alsnog vele vluchten vertraagd en/of geannuleerd werden. Als uw vlucht vooralsnog doorgaat, is dat geen garantie. Hou daarom uw inbox en sms goed in de gaten. 

@Ryanair op Twitter
Bron: aankondiging Ryanair via Twitter (@Ryanair)


Wat zijn mijn rechten?

Als je Ryanair vlucht geannuleerd wordt krijg je twee opties, omboeken of je geld terug. Echter vliegt Ryanair op de meeste bestemmingen maar één keer per dag, of in het slechtste geval maar een aantal keer per week. Dit betekent dat je al snel een aantal dagen vertraging zult hebben, als het überhaupt al lukt om om te boeken. Er zijn namelijk nog 100.000 getroffen passagiers. De tweede optie, en waarschijnlijk de meest prettige is het terugvragen van de ticketkosten welke je voor de Ryanair tickets hebt betaald. Je dient daarna wel zelf voor alternatief vervoer te zorgen.

Compensatie

Ryanair ‘vergeet’ één belangrijk recht te noemen in haar annuleringsmail, namelijk het recht op compensatie. In de Europese wetgeving zijn uw rechten opgenomen wanneer een luchtvaartmaatschappij minder dan 14 dagen van te voren de vlucht annuleert. Ook als u besluit niet (meer) met Ryanair te reizen, heeft u hier recht op. Ook het aanvragen van de ticketkosten (refund) staat het claimen van compensatie niet in de weg.

De compensatiebedragen zijn op basis van de vluchtafstand, en staan los van de ticketprijs.

  • Bij vluchten tot 1500 kilometer heeft u recht op € 250,00 per passagier!
  • Bij vluchten tussen 1500-3500 kilometer heeft u recht op € 400,00 per passagier!
  • Bij vluchten van meer dan 3500 kilometer (buiten de EU) heeft u recht op € 600,00 per passagier!

 

Ik blijf nu twee dagen langer op mijn bestemming, wie gaat dat betalen?  

Als u heeft gekozen voor een omboeking dan dient Ryanair u te verzorgen totdat uw nieuwe vlucht gaat. Ze dienen een hotel voor u te regelen u van eten en drinken te voorzien en te vervoeren van en naar de luchthaven. Doen ze dit niet, dan dient u dit zelf te regelen. Bewaar goed de bonnetjes, deze kosten kunnen achteraf geclaimd worden. Let wel op dat vijfsterrenhotels en alcoholische versnaperingen niet vergoedt zullen worden. Deze zullen voor eigen rekening zijn.

Is de staking geen overmacht?

Naar alle waarschijnlijkheid is dit wel het argument dat Ryanair zal gebruiken. De jurisprudentie is hier ook duidelijk over. Stakingen zijn alleen een buitengewone omstandigheid of overmacht wanneer deze van een externe partij zijn zoals bijvoorbeeld de bagage afhandelaars. Daarnaast dient een overmachtsituatie onverwachts te gebeuren. Een geplande staking kunnen we niet onverwachts noemen (wij schreven hier op 6 juli al over namelijk) en daarnaast gaat het om het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij. Wij helpen graag om uw rechten te verwezenlijken. Controleer gelijk hoeveel we voor u kunnen claimen.

Is het na 25 en 26 juli klaar met de stakingen?

De kans bestaat dat de staking nog wel een aantal dagen effect zal hebben op de schema’s van Ryanair, omdat er veel gestrande passagiers alsnog vervoert moeten worden. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat de vakbonden en het personeel betere arbeidsvoorwaarden bewerkstelligen. Lukt dit niet, dan is de kans op nieuwe stakingen groot. Ook de Nederlandse piloten hebben al gedreigd met een staking in Augustus 2018.

 

Ervaringen

Onze klanten geven ons gemiddeld een !

Controleer uw vlucht!

Is uw vlucht meer dan drie uur vertraagd, geannuleerd of overboekt, vul dan uw vluchtgegevens in en controleer direct of u recht heeft op een compensatie!

In een paar minuten geregeld Geen administratiekosten Geen succes, geen kosten