Ryanair stakingen op 22, 23 augustus en 2 t/m 4 september 2019

Er zijn nieuwe stakingen aangekondigd bij Ryanair. In augustus en september leggen de Britse piloten en de Spaanse cabine medewerkers het werk neer. De reden voor de staking van de Britten is dat men sinds 2017 wacht op een nieuw loonvoorstel.

De piloten zien gaan andere mogelijkheid dan te staken om zodoende de druk op te voeren op Ryanair. Op zowel 22 en 23 augustus als 2 tot en 4 september zullen in de het Verenigd Koninkrijk gestationeerde piloten het werk neerleggen. Er vanuit gaande dat de stakingen door zullen gaan, zal dit wellicht tot vele geannuleerde vluchten leiden.

De Spaanse cabin crew medewerkers staken vanwege een andere reden. Er zullen bases op de Canarische eilanden worden gesloten en wellicht ook de bases in Girona. De data voor deze staking, welke gepland staat voor september zijn nog niet bekend. 

Ryanair geeft aan dat de sluiting van deze basesses noodzakelijk is omdat de uitbreidingsplannen worden gedwarsboomd door de Brexit-perikelen en de situatie rondom de Boeing 737 Max. Deze toestellen worden al tijden aan de grond gehouden vanwege een vliegveiligheidsprobleem en zodoende worden de nieuw bestelde toestellen ook niet geleverd. Hierdoor heeft Ryanair binnenkort een overschot van zo’n 500 piloten en cabin crew medewerkers. 

Stakingen 2018

In de zomer van 2018 zijn ook vele passagiers gedupeerd door de stakende piloten van Ryanair. Zo werd er op 12, 25 en 26 juli gestaakt door het personeel uit Ierland, Belgie, Italie, Portugal en Spanje. Dit werd op 10 augustus herhaald door de piloten uit Belgie, Ierland, Zweden en Duitsland. Ook de Nederlandse piloten staakten destijds, echter wist Ryanair last-minute nog nieuwe piloten in te huren, waardoor dit in Nederland niet voor annuleringen zorgde. Als we de Tweet van Ryanair mogen geloven, is dit ook nu een scenario waar rekening mee gehouden moet worden. Op het eigen Twitter account wordt vooralsnog aangegeven dat de vluchten ‘gewoon’ doorgaan ondanks de aangekondigde stakingen. In de nazomer, 28 september 2018, kon Ryanair de stakingen echter niet voorkomen en opvangen. Deze dag gaat als de grootste staking de boeken in. Duizenden passagiers werden de dupe.

Tweet Ryanair stakingen
(Bron: Twitter @Ryanair)


Wat zijn uw rechten bij een geannuleerde vlucht door stakingen?

Als uw vlucht geannuleerd of vertraagd wort door de stakingen, dan hoort Ryanair u daar zo spoedig mogelijk over te informeren. Houd daarom de app en uw e-mail goed in de gaten. Indien men twee weken voor vertrek de vlucht annuleert, dan hoeven ze u hiervoor niet te compenseren. Wel moeten ze een alternatieve vlucht bieden. Is deze nieuwe vlucht geen optie voor u, dan kunt u een refund aanvragen.

Wordt er binnen 14 dagen voor vertrek geannuleerd, dan heeft u ook recht op vergoeding. In verschillende rechterlijke uitspraken is bepaald dat stakingen van het eigen personeel geen buitengewone omstandigheid is. Hierdoor dient de luchtvaartmaatschappij compensatie te betalen aan de getroffen passagiers.

Dit betekent echter zeker niet dat Ryanair dit ook zal doen. Voor alle zaken van afgelopen jaar is Aviclaim rechtszaken gestart en worden deze inmiddels ook veelvuldig gewonnen

De compensatiebedragen zijn op basis van de vluchtafstand, en staan los van de ticketprijs. Ondanks dat u natuurlijk liever gewoon vliegt op het door u gekozen moment, kan het toch zijn dat u een flinke ‘winst’ maakt op de reis naar de Spaanse kust. Bij de budget-airline kun je soms voor een paar tientjes heen en weer, en de compensatiebedragen zijn veel hoger!

  • Bij vluchten tot 1500 kilometer heeft u recht op € 250,00 per passagier!
  • Bij vluchten tussen 1500-3500 kilometer heeft u recht op € 400,00 per passagier!
  • Bij vluchten van meer dan 3500 kilometer (buiten de EU) heeft u recht op € 600,00 per passagier!

Wij helpen passagiers graag bij het verkrijgen van hun rechten. Ergens recht op hebben, en het recht innen is heel wat anders. Ryanair wijst de compensatie verzoeken direct af, omdat het een buitengewone omstandigheid zou zijn, waardoor er geen recht op compensatie bestaat. Na het voeren van talloze rechtszaken blijkt toch vaak dat passagier recht heeft op compensatie, en dat de luchtvaartmaatschappij alsnog moet betalen. Meer weten, klik hier om de reviews van onze tevreden klanten te lezen! 

Aviclaim wist als eerste claimorganisatie rechtszaken te winnen tegen Ryanair voor de stakingen van het eigen personeel in 2018. Dit werd ook breed uitgemeten in de media zoals o.a. NU.nl. 

quote_image

Ervaringen

Onze klanten geven ons gemiddeld een !

Controleer uw vlucht!

Is uw vlucht meer dan drie uur vertraagd, geannuleerd of overboekt, vul dan uw vluchtgegevens in en controleer direct of u recht heeft op een compensatie!

In een paar minuten geregeld Geen administratiekosten Geen succes, geen kosten